16 Mei 2011

~ AhLaN WaSahLaN...~

Hari ni...hujan....seperti hari2 yang lalu.....

Mak aku tepon,pesan balik nanti singgah beli putu mayung & pak tongko kat dia & abah...(pak tongko???)..haha..tu dalam bahasa Utara..area KL panggil Cakoi...

Bila hujan2 mcm ni mula laa lapar mcm2....tapi aku lebih2 lagi laa nk me'nyopping' kat pasar malam...al-maklumlaa..esok CUTI....heeheh

Bila sebut pasal 'pak tongko' ni..aku terkenang arwah tok aku. Dia suka makan cakoi yang mak aku buat...cecah kuah gulai dlm suasana hujan2 mcm ni..peerrgghhh!!! meleleh air liur wa!!hahaha... Arwah suka makan walaupun x banyak sebab ada anak cucu sekali.. Masa tu aku budak2 lagi.. Darjah 4-5 kalau x silap.

Arwah sakit dh lama.... yg paling aku terkilan..aku x sempat tatap wajahnya untuk kali terakhir... Masa tu aku terlibat dengan Sukma ke-8 jadi masa dia meninggal aku masih di perkampungan Sukma di USM.. masa tu aku form 5... waktu tu Allah saja yg tahu perasaan aku.... aku balik kampung naik bas, sampai simpang aku jalan kaki lagi (mcm org x betoi ja jln kaki masuk kampung pakai track suit kaler merahnya makngah...
hahaha)..masa tu aku bekejar sgt sb nk tengok muka dia..tp,bila aku sampai..mak aku cakap..dorg dh bawak gi kubur.. Aku rasa mcm nak balik je ke USM balik..sb frust sgt....menangis x usah cita laa..mmg xdak malu2 lagi dah....hehe..

Bila waktu hujan cenggini..aku teringat kt arwah dengan 'pak tongko'nya ni....Terbayang2 dia dok mkn depan aku...(maklumlah..cucu kesayangan dia.....) Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org2 yg beriman.....Al-Fatihah...amin....
"Tok.....cheq rindu kat tok..... huhuhuuu........."



Korang enjoy tak baca post ni? Kalo korang suka boleh LIKE ye.. Terima kasih... :)

06 Mei 2011

~ JuMaAt - 06/05/2011 ~

Assalamualaikum...

Ada 1 kisah benar.... agak melucukan,rasanya...hehe....Macam nie..

~~ Seorang budak perempuan di usia setahun 7 bulan baru sedang belajar bertatih. Mulutnya becok, bercakap pandai & banyak sangat. 

Pada 1 hari, ibu saudaranya datang ke rumah dan membawa sepupunya yg berusia 2 tahun lebih. Maka selepas makan tengahari, ibu saudaranya itu landing la..membiarkan anak lelakinya bermain dengan budak tadi. Budak perempuan tadi tu hanya boleh berdiri, tercegat dan kaku seperti patung saja manakala sepupunya boleh berlari2. Apabila budak perempuan tadi berdiri membelakanginya, budak lelaki itu datang perlahan2 lalu menolak budak perempuan tersebut. Budak perempuan itu terjatuh namun cepat2 dia menahan dgn tangannya dari membiarkan lututnya cedera ( sakit tangan xpe dr sakit kaki..hahaha). Bila tak boleh berdiri, dia menjerit ;

Anak :  Maaakkkkk!!!!!!!!!!!

Dengan pantas ibunya datang dari arah dapur, lalu membangunkannya. Sambil itu ibunya menjegilkan biji mata kepada sepupunya tadi. Apabila sudah stabil, ibunya kembali ke dapur untuk menyiapkan minum petang. Budak lelaki itu meninjau2 ke arah dapur bagi memastikan ibu saudaranya tidak memerhatikannya untuk melakukan perkara yg sama utk kali ke-2. Apabila sudah pasti tiada pantauan, dia kembali menghampiri budak perempuan tadi. Budak perempuan itu segera memusingkan badannya agar tidak membelakangi budak lelaki itu lagi. Bila budak lelaki ini menghampiri, sekali lagi dia menjerit ;

Anak ;  Maaakkkk!!!!! Dia mai dah......huuu.... ( dengan suara yg agak2 halus tp nyaring....)

Budak lelaki tadi terhenti pergerakannya. Ibu budak perempuan tadi cepat2 keluar.

Emak :  Haaiipp!!! Makteh babab nanti!! ( yang anak aku ni x boleh ka lari jauh2...?? hehehe)
          :  Tak mau la tolak adik..main dgn dia naa... ( ibu budak perempuan itu memujuk budak lelaki tadi dengan menarik tangannya untuk memimpin tangan budak perempuan itu..)

Budak lelaki itu geram agaknya..dia takde adik,maklumlah, ank bongsu..bila nak ajak bermain, budak perempuan tu pulak x boleh berlari... So jadilah perangai dengki. Hahaha. Lepas tu budak lelaki tadi memimpin la tangan budak perempuan tu untuk bertatih.. Dan budak perempuan tu dapatlah bertatih dengan perlahan2 sb sepupunya sentiasa memimpinnya. 

26 tahun telah berlalu. Budak perempuan tadi sudah dewasa. Ada 2 adik tetapi takde abang/kakak. Budak lelaki tadi pun dah dewasa, maka bila mereka bertemu masa suasana Hari Raya, masing2 tergelak sakan. Yang ibu budak perempuan tadi sibuk mengulang cerita "kena tolak" tu dari tahun ke tahun..sampai dh boleh hafal. Akhirnya sampai sekarang budak lelaki itu memanggil budak perempuan itu sebagai "Adik", dan budak perempuan itu memanggilnya "Abang". 

Masa adik duduk KL dulu, waktu dia kena demam panas x boleh drive g klinik, abang laa yang susah payah datang rumah sewa adik, bawak adiknya ke klinik, pegi makan, dan balik rumah. Tiap2 malam minggu abang call adiknya sruh turun BB lepak dgn dia & kwn2nya.. Adik yg sporting selalu lepak dgn abangnya. Kalau adik xde duit, abang bagi pinjam dan begitulah sebaliknya. ~~

Kisah di atas adalah kisah benar. Budak perempuan bernama ADIK dalam cerita ini adalah "AKU" dan budak lelaki yg dipanggil ABANG adalah sepupu saya ~ "ROSHWAN".. Memang dia seorang abang yg baik..walaupun kecik2 dlu jahat sb suka tolak aku.. Hahahaha.

" Abang...walau di mana pun kita berjauhan..adik tetap sayang abang...sebab abang adalah yg ter'best' in the world...."

Korang enjoy tak baca post ni? Kalo korang suka boleh LIKE ye.. Terima kasih... :)

05 Mei 2011

~ HoLiDaY iN PeNaNg..~


29/4 - 3/5 ; aku holiday sakan dengan BF'f aku...merata kitorg pegi tapi x semua tmpt smpt lepak..alkisahnya sb hujan..jadi x brp nk seronok berjalan2...Pic ni kitorg pegi area Pdg Kota & Bkt Bendera.. kat area bukit bendera punyalah sejuk gila sampai aku yg pakai baju sejuk pun masih terasa dingin sampai berdiri bulu roma aku..tapi..apa2 pun..ni laa holiday plg best.....lepas ni nk holiday kat Sarawak pulak... walawey!!

Korang enjoy tak baca post ni? Kalo korang suka boleh LIKE ye.. Terima kasih... :)

Copyright @ Segala Yang Tercatat di atas Adalah Hak Milik : Miss Yatt Hashim