08 Mac 2013

SriKaNDi CiNtAkU - part 31

     Nadia memandangku dengan wajah serius. Aku menoleh pada Zatul dan Aziah, mereka pun sama seperti Nadia. Aku tersengih seperti kerang busuk.
     " Kau ni betul ke tak?" soal Nadia lagi. Mereka mengambil peluang untuk bercakap denganku sewaktu semua staff keluar makan tengahari. Aku mengerutkan kening.
     " Apa pulak?" soalku.
     " Terima Yanti sebagai madu? Oh,no! Kau dah hilang akal ke?" soal Nadia lagi. Aku tergelak. Sejujurnya, hatiku memang sukar untuk terima kenyataan tapi benda dah pun terjadi, tak dapat nak ditarik balik.
     " Kalau aku la...," Aziah cuma meleretkan ayatnya. Aku menjeling.
     " Korang ni, janganlah nak buat fikiran aku berbelah bagi. Memang aku tamakkan cinta Adam tapi bila dah jadi macam ni, aku tak sampai hati pulak," jawabku.
     " Eh, May. Kau lupa ke yang minah senget tu serang kau dua minggu lepas? Siap cuba untuk duduk atas perut kau yang memboyot tu. Kau lupa ke?" soal Nadia lagi. Terbeliak biji mata Aziah dan Zatul.
     " What? Gila ke?" soal mereka serentak. Nadia menjeling.
     " Kalau aku gila, aku tak cakaplah benda ni," jawabnya. Aku tersenyum.
     " Nad, dia keguguran," kataku. Nadia terdiam.
     " So?" soal Nadia dengan suara yang dikendurkan.
     " Adam nak ceraikan dia sebaik habis pantang," kataku lagi.
     " Hah, baguslah!" ujar Nadia gembira. Aku tergelak.
     " Tapi aku tak bagi. Yang dah berlaku tak akan dapat kita ubah, jadi biarlah dia kekal sebagai madu aku," jawabku. Nadia mendengus.
     " Aku tak taulah kawan aku ni terkena penyakit apa. Boleh pulak nak terima orang yang dah pukul dia sebagai madu?" soal Nadia kurang percaya.
     " Aku bukan kejam sangat, Nad, Azie, Zatul. Kita letakkan diri kita di tempat Yanti. Apa perasaan korang bila korang dah kehilangan anak, kemudian suami korang nak ceraikan korang pulak? Sakit tak?" soalku. Mereka semua terdiam.
     " Confirm ke tu anak Adam?" soal Zatul.
     " Yang tu aku tak nak tahu. Kalau betul diorang ada buat perkara macam tu, biarlah tu antara diorang dengan Allah. Aku tak mahu runtuhkan masjid atau bersubahat dalam melakukan maksiat," jawabku. Aziah mengerutkan kening.
     " Kau redha dengan ujian Allah ni, May?" soalnya. Giliran aku pulak terdiam. Redhakah aku? Sudahnya aku termenung menatap skrin laptop.
     " Redha kena ikhlas dalam hati, May. Bukan redha di mulut," kata Nadia lalu dia bangun menuju ke arah pantry. Aku termenung memerhati langkahnya. Ralit memandang fail di depan mata, aku tak sedar Nadia menghampiri aku.
     " May," panggilnya perlahan. Aku mendongak lalu ikut dia memandang ke arah pintu besar. Tercengang aku dibuatnya. Kelihatan Yanti menapak masuk dengan berbaju kurung dan bertudung, menuju ke arahku. Di tangannya ada bekalan makanan, dan dia meletakkan di atas mejaku. Mereka bertiga sudah bergerak ke arah pintu besar untuk keluar.
     " Assalamualaikum," sapanya. Aku tersenyum.
     " Waalaikumsalam. Dari mana ni?" soalku. Sebolehnya aku cuba berbaik dan membuang perasaan benci terhadap Yanti.
     " Dari umah. Ni, mama aku kirimkan untuk kau," katanya lalu menolak bekas makanan itu ke depanku. Aku tersenyum.
     " Terima kasih. Kenapa susah-susah datang hantar? Kirim jelah dekat abang," jawabku. Yanti tersenyum kelat.
     " Err, abang makan dekat umah aku," jawabnya perlahan. Aku tersenyum lalu menghela nafas.
     " Ye ke? Cakap kat mama, terima kasih banyak-banyak. Ingat lagi dia pada aku ye?" soalku perlahan untuk menyembunyikan rasa sakit dalam dada. Yanti tersenyum.
     " Mama selalu bercakap pasal kau. Hari ni dia masak lebih sikit, dia suruh aku hantarkan. Mulanya memang abang nak bawak balik tapi aku yang tak bagi. Aku tak nak mama dengan papa aku syak yang kau kerja satu ofis dengan dia, dan juga kau madu aku. Kau bukan tak kenal perangai papa aku kan? Sebab tulah aku yang bawa ke mari," katanya ceria. Hai, seronok benar Yanti hari ni. Aku tersenyum. Serba sedikit aku sudah mengenali diri Darwina Haryanti. Seorang yang cepat mesra, manja walaupun cengey.
     " Cantik kau bertudung. Alhamdulillah," kataku memujinya. Mukanya kelihatan merah padam.
     " Aku nak cuba berubah, May. Abang tengok semalam pun dia dah boleh senyum kat aku. Aku nak belajar cara-cara berpakaian seperti muslimah dari kau," katanya. Aku tergelak.
     " Kau ni, aku pun bukan muslimah sangatlah. Tengok, sekarang perut dah nampak, jadi dah tak ayu lagi," gurauku. Kami tergelak. Seketika kemudian, aku bangun untuk menuju ke pantry. Yanti turut mengekoriku.
     " Meh, makan sekali," pelawaku. Dia menuang air dalam gelas.
     " Takpelah. Aku dah makan tadi, kenyang lagi ni," katanya. Aku membuka bekas makanan. Wah! Sedapnya. Ikan patin masak lemak cili api dengan sambal udang. Aku membahagikan nasi ke dalam dua pinggan.
     " Temankan aku?" soalku sambil menolak pinggan ke arahnya. Dia tersengih.
     " Kau ni," ujarnya lalu kami ketawa. Kami terus makan berdua sambil berbual.
     " Sedapnya mama kau masak," pujiku.
     " Nenek aku datang dari kampung semalam, dia bawakkan ikan patin. Aku yang minta mama masakkan sebab, ni lauk kegemaran Adam," jawabnya perlahan. Aku tersenyum.
     " Ye? Beruntung aku dapat makan," kataku walhal dalam hati sedikit terusik. Adam tak cakap pun dia suka ikan patin. Dia tersenyum.
     " May, kenapa kau tak bagi Adam ceraikan aku?" soalnya. Aku terdiam. Nasi dalam pinggan ku kuis-kuis dengan hujung jari. Seketika aku memandangnya.
     " Entah! Hati aku cakap, jangan biarkan Adam ceraikan kau. Lagi pulak, korang dulu pernah bertunang jadi tak salah meneruskan apa yang dah terputus," jawabku. Giliran dia termenung.
     " Kau ikhlas terima aku, May?" soalnya lagi. Aku angguk, pantas. Dia menangis.
     " Terima kasih," ucapnya perlahan. Adeh, rosak mood nak makan lauk sedap nih!
     " Darwina, janganlah sedih. Kita berdua sama-sama wanita milik Adam. Mana nak tahu esok lusa kalau kau dah ada anak, boleh berkawan dengan anak aku ni," kataku sambil mengusap perutku. Yanti tergelak dalam sedu-sedan.
     " Aku tak nak anak laki aku nanti perangai macam ayah dia," ujarnya. Kami ketawa.
     " Tak baik kau cakap abang macam tu," balasku tergelak. Yanti mencapai tanganku.
     " Kalaulah aku boleh melahirkan zuriat Adam," katanya sayu. Aku kematian kata-kata. Pelik. Kenapa sudah dua kali dia berkata macam tu? Adakah dia memang sudah tak boleh mengandung atau...? Kata-kata itu cuma tergantung dalam mindaku.
     " Hei, no worries okey? One day you will have a baby too," pujukku. Dia mengesat air mata.
     " Nanti aku boleh jaga anak kau, bila kau pergi dating dengan abang. Tak pun, kau jaga anak aku, buat macam anak kau, selama-lamanya..kan?" soalku lalu dia membesarkan matanya. Aku terdiam. Eh, apa aku cakap ni?
     " May, kau cakap apa ni?" soalnya dengan agak marah. Aku tersengih.
     " Aku cakap jelah, dah kau susah hati sangat," jawabku. Dia menggenggam erat tanganku.
     " Aku tak nak cakap macam tu lagi. Aku nak kau jadi kawan dan sahabat aku sampai ke akhir hayat kita," katanya. Aku angguk sambil tersenyum.
     " Dah, habiskan makan. Nanti staff abang balik tengok kau kat sini, lagi teruk kau kena tempias," kataku. Dia angguk lalu menghabiskan makanan.
**************************************************************************************************************************************************
     " Mama, tadi Wina jumpa May," kata Yanti sebaik saja dia duduk di sisi ibunya yang sedang menjahit butang baju. Datin Noor menoleh lalu tersenyum.
     " Wina bagi lauk tu ye?" soalnya. Yanti angguk.
     " Suka benar Wina tengok dia makan, ma. Berselera. Dia ucap terima kasih pada mama sebab berikan dia bekal," katanya. Datin Noor tercengang.
     " Eh, kenapa Wina tak cakap Wina yang masak?" soalnya hairan. Yanti tersengih.
     " Tak naklah, ma! Biar dia tak tahu Wina yang masak lauk tu. Tapi kan ma, Wina rasa pelik, kenapa dia kata dekat Wina, dia suruh Wina jaga anaknya buat macam anak sendiri selama-lamanya?" soal Yanti. Datin Noor berhenti menjahit.
     " Dia saja cakap kot?" duga Datin Noor. Yanti mengerutkan kening.
     " Tapi hati Wina rasa tak sedap lepas dia cakap macam tu," katanya. Datin Noor menepuk bahunya.
     " Perasaan Wina je kot. Dah, jangan difikirkan sangat," pujuk ibunya. Yanti kembali tersenyum. Baru saja dia ingin naik ke biliknya, kedengaran bunyi kereta di luar rumah. Pantas dia membuka pintu, dan dia tercengang. Adam keluar dari kereta dan menuju ke arahnya. Dia menyambut huluran salam dari Adam dan menciumnya.
     " Sape, Wina?" soal Datin Noor. Yanti menoleh.
     " Abang," jawabnya sepatah. Adam masuk lalu bersalaman dengan ibu mertuanya.
     " Ha, pegi mandi. Nanti mama siapkan makan malam," kata Datin Noor bersedia untuk bangun.
     " Tak payah, ma. Saya dah kenyang, tadi makan dengan klien. Saya nak berehat dulu," jawab Adam pantas, lalu dia menapak ke bilik mereka. Datin Noor mengangguk. Di tangga, Adam berselisih dengan Dato' Hassan.
     " Papa," kata Adam lalu bersalam dengan orang tua itu.
     " Hmm, ingatkan tak tahu jalan nak balik rumah ni lagi," sindir Dato' Hassan. Yanti menampar lengan ayahnya.
     " Papa ni kan? Adam dah balik ni, okey la tu," Yanti marah manja sedangkan wajah Adam sudah kelat.
     " Hmm, pegilah berehat," kata Dato' Hassan lalu dia turun ke tingkat bawah. Adam memandang Yanti sekilas lalu dia terus naik ke atas. Yanti mengekorinya.
     Setibanya mereka dalam bilik, Adam terus terbaring atas katil. Yanti membuka almari dan mencapai tuala lalu diletakkan atas katil, bersebelahan suaminya.
     " You dari ofis ke?" soal Yanti. Adam menoleh memandangnya.
     " Tak," jawabnya sepatah. Yanti duduk di hujung kaki Adam.
     " Dari mana?" soalnya lagi. Adam bingkas duduk.
     " Dari umah akulah. Kenapa kau tanya? Kau tak suka aku balik ke mari?" soal Adam hampir meninggikan suara. Yanti pantas menjeling ke arah pintu untuk menyedarkan Adam. Hati Yanti terusik. Macam manalah May boleh bertahan duduk sebilik dengan Adam ni? Yanti hampir jugak menjawab dengan kasar namun apabila dia teringat nasihat Maysarah, cepat-cepat dia beristighfar. Dia harus membeli hati Adam, bukan menyakiti.
     " I cuma tanya you je, you janganlah marah. Nanti papa dengar," jawab Yanti perlahan. Adam meraup rambutnya.
     " I dah balik ke sana tadi. Si May yang suruh I datang ke sini. Dia tak nak mama dan papa you syak kalau I jarang sangat balik ke sini. Sepatutnya waktu-waktu macam ni, I nak lebihkan masa bersama dengan dia. Tapi dia pulak suruh I balik ke sini temankan you," kata Adam lalu mencapai tuala dan melilit badannya. Hati Yanti terusik. Adam balik bukan dengan kemahuannya sendiri.
     " Kalau macam tu, you baliklah temankan dia. I tak apa-apa," jawab Yanti. Adam membeliakkan matanya.
     " Eh, you all ingat I ni bola ke? Suka-suka hati tendang I ke sana, ke sini? Memanglah you tak apa-apa, tapi mama dan papa you tak syak ke nanti bila tiba-tiba je I nak balik umah parents I?" Adam mula naik angin. Yanti pantas bangun menarik tangan Adam lalu Adam menurut pergerakan Yanti.
     " Mandi dulu, bagi sejuk," kata Yanti lalu menolak Adam masuk ke bilik air. Sebaik saja pintu ditutup, pantas Yanti keluar menuju ke bilik kakaknya untuk menelefon Maysarah.
************************************************************************************************************************************************
     Aku sedang melipat baju atas katil, terhenti apabila telefonku berbunyi. Dahiku berkerut bila terpandang nama yang muncul di skrin. Yanti. Aku terus menjawab.
     " Assalamualaikum, May," suara Yanti memberi salam.
     " Waalaikumsalam. Ha, kenapa Yanti?" soalku.
     " May, kenapa kau suruh abang balik sini?" soalnya. Aku pelik. Hai, laki balik pun tak suka? Kalau aku tau tadi, aku ikat kaki tangan Adam kat katil. Haha.
     " La, itu je ke?" soalku tergelak. Kedengaran Yanti mengumam.
     " Kenapa? Papa kau marah?" soalku lagi.
     " Takdelah. Cuma Adam kena sindir sebab baru hari ni nampak muka," jawabnya. Aku tergelak lagi.
     " Tu maknanya lepas ni suami kita tak boleh berat sebelah. Dua-dua umah dia kena balik," kataku.
     " Tapi, kalau dia balik berselang hari, lagi masalah. Papa akan mula menaruh syak," kata Yanti seakan bimbang. Aku tersenyum, tapi dia bukan nampak pun.
     " Yang tu kau jangan susah hati. Aku boleh jumpa abang waktu siang dekat ofis, waktu malam abang kena balik sana," jawabku.
     " Takkan waktu malam tak payah balik umah kau? Nanti mak mertua kau marahkan aku pulak," ujar Yanti.
     " Pasal umi dengan abi kau jangan risau, aku boleh uruskan. Kau nak kena marah dengan umi ke, dengan papa kau? Jangan lupa yang papa kau tak tahu kau bermadu, sedangkan abi tahu," kataku mengingatkan. Yanti mengeluh.
     " Kenapalah rumit sangat masalah ni, May?" soalnya.
     " Eh, jangan nak mengeluh. Baik buat macam biasa je. Dah, pergi layan abang tu. Aku dah nak tidur, penat sangat," pujukku padanya. Dalam nada tak puas hati, Yanti akhirnya mematikan talian. Aku tergelak lalu kembali menyambung melipat baju. Tok!tok! Pintu bilikku diketuk. Apabila dibuka dari luar, wajah kak Adlina menjengah masuk dengan anak perempuannya, Suri.
     " Hai, makngah," kata kak Adlina mewakilkan anaknya. Aku tergelak. Mereka berdua duduk di sebelahku. Kak Adlina membiarkan anaknya merayau depanku sambil bermain beberapa helai baju Adam.
     " Dari mana, kak?" soalku.
     " Dari airport, hantar abang Syed kamu," jawabnya.
     " Dia ke mana?" soalku lagi sambil mengacah-acah Suri.
     " Brunei. Dua pupunya kemalangan," katanya.
     " Kak tak ikut?" soalku lagi.
     " Dah lewat malam nak bawak Suri naik fligt, May," jawabnya sambil matanya memandang sekeliling bilik. " Mana Adam?" sambungnya.
     " Oh, dia balik umah Yanti," jawabku. Kak Adlina mendengus marah.
     " Kenapa kamu biarkan?" soalnya. Aku tersenyum.
     " Saya yang suruh," jawabku. Dia terkejut.
     " Kenapa pulak?" soalnya.
     " Eh, dia pun isteri Adam kan? Jadi tak salah kalau Adam balik umah dia," kataku lagi.
     " Hmm, isteri lah sangat!" jawab kak Adlina lalu ingin mengambil anaknya.
     " Eh, biarlah kak. Saya nak bermain dengan Suri kejap," aku menahan.
     " Takpe ke? Tak ganggu kamu?" soalnya lagi.
     " Takdelah. Nanti saya turun hantar ke bilik kak," jawabku. Kak Adlina menghampiri puterinya, Sharifah Suri Asyikin.
     " Suri duduk baik-baik ye dengan makngah, jangan nakal-nakal tau. Nanti nak tidur, suruh makngah hantar Suri balik kat umi ye," kata kak Adlina lalu mencium anaknya. Terkekeh-kekeh Suri bila ibunya menggeletek perutnya. Aku tergelak.
     " Nanti dah mengantuk, hantar bilik akak ye," katanya lalu beredar keluar. Aku kembali mendukung Suri.
     " Yeay! Jom makngah bacakan Suri night story. Pakngah takde jadi dia tak boleh kacau," kataku lalu mencapai buku cerita kanak-kanak yang ada di meja kerja Adam. Melonjak seronok Suri bila aku tunjukkan dia buku cerita tersebut.
**************************************************************************************************************************************************
     Sebaik saja Yanti melangkah masuk ke dalam bilik, dia tergamam. Adam yang baru keluar bilik air, turut terperanjat. Pantas Yanti menoleh ke arah lain, dan menutup pintu. Segan melihat Adam yang hanya bertuala saja.
     " Kenapa tak pakai baju dalam bilik air?" soalnya. Adam tergelak.
     " You yang tolak I masuk bilik air tadi, you tak ingat ke?" perli Adam. Yanti menelan liur. Perlahan berjalan menuju ke sofa dan membuka siaran tv.
     " Kenapa tak nak pandang I? Malu?" sindir Adam sambil memakai baju. Muka Yanti merah padam namun dia tak menjawab.
     " I tak tahu pulak yang you segan tengok I macam ni! I ingat you suka," sindir Adam lagi. Yanti mengetap bibir.
     " Jangan sindir I boleh tak?" soal Yanti.
     " Eh, mana ada I sindir you. Bukan ke you suka tengok laki macam ni? Lagi pulak you dah biasa kan? No wonder lah I boleh keluar macam ni je," jawab Adam selamba. Muka Yanti terasa berbahang. Dia akui, kesilapan lalunya menjadikan dirinya sebagai bahan gurauan dari Adam.
     " Itu dululah," jawabnya perlahan.
     " Bagi I, you dulu dengan sekarang, sama je," jawab Adam lalu naik atas katil. Yanti pantas menoleh.
     " I cuba untuk berubah, Adam! Sekurang-kurangnya bagi I peluang tu! I nak jadi macam May!" suara Yanti bergetar. Adam memandangnya lalu ketawa.
     " You buatlah apa saja untuk berubah, Yan! Tapi you tetap takkan sama seperti May," jawapan Adam membuatkan air mata Yanti mengalir. Pantas disekanya, dan dia berpaling menghadap tv.
     " I dah nak tidur. Esok I nak balik umah I. Pandai-pandai you lah nak explain pada papa you tu," kata Adam lalu menutup selimut ke seluruh tubuhnya. Yanti menoleh dan hanya melihat Adam berselubung. Hatinya walang. Dia tahu, dia tak mungkin mendapat tempat di hati Adam Usyair lagi.

Korang enjoy tak baca post ni? Kalo korang suka boleh LIKE ye.. Terima kasih... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum...
Ada sebarang cadangan/komen boleh beritahu saya.
Terima kasih.

Copyright @ Segala Yang Tercatat di atas Adalah Hak Milik : Miss Yatt Hashim