15 Oktober 2013

SriKaNDi CiNtAkU - part 33

     Hampir rebah Adam sebaik saja melihat sekujur tubuh isterinya terbaring lesu dengan penuh kesan darah. Menitik air mata lelakinya. Pantas dia memangku Maysarah dan tangannya menggigil mendail nombor telefon ayahnya. Petugas hotel tergamam tatkala melihat keadaan tetamu mereka.
     " Dik, please call ambulance now. Please," rayu Adam kepada petugas lelaki itu. Terburu-buru dia berlari meninggalkan Adam dan terus ke tingkat bawah. Kemudian dia kembali menatap wajah isterinya. Kelihatan bekas air mata membasahi pipinya.
     " Assalamualaikum, abi. Abi terus pergi hospital, Adam nak bawa May ke sana. Nop, she's not fine. She dropped down, and bleeding," jawab Adam lalu menangis terisak-isak.
     " Ya, abi. Adam dah suruh pihak hotel call ambulance. I'm scared, abi. Ya Allah...," rintih Adam sambil memangku Maysarah. Sejurus mematikan talian, dia membuka baju sejuknya untuk menutup sebahagian tubuh yang terdedah. Setengah jam kemudian, petugas hotel itu kembali dengan dua orang pembantu hospital. Pantas mereka mengangkat tubuh Maysarah, dan Adam terus menyambar beberapa helai baju, beg tangan serta telefon milik isterinya.
     " I will come back to pick up my wife things, later. Thanks,dik," kata Adam kepada budak itu, Hakim, dan terus mengejar pembantu hospital itu menuruni lif. Hakim cuma mengangguk lantas terus mengunci pintu bilik yang didiami Maysarah.
     Sebaik saja tiba di hospital besar, Maysarah terus dibawa ke wad kecemasan. Adam terduduk lemah apabila ternampak kelibat ayah dan ibunya yang sedang menanti. Puan Sri Sabrina menerpa ke arah Adam.
     " Apa yang terjadi, Adam?" soal ibunya dengan cemas. Adam duduk dan menangis. Perlahan ibunya mengusap belakangnya.
     " She's bleeding. Bajunya habis koyak, and I think she might be raped, umi," jawab Adam tersekat-sekat. Puan Sri Sabrina mengurut dada. Tan Sri Ghazali mendekati mereka.
     " Astaghfirullah... macam mana sistem pengawasan hotel tu? Tak ketat sangat! Kunci pintu pun orang asing boleh masuk!" Tan Sri Ghazali menepuk bahu isterinya yang sudah naik angin. Beberapa ketika doktor keluar dari bilik pembedahan. Pantas Adam bangun.
     " Assalamualaikum. Saya Doktor Jamilah. Encik suaminya?" soal doktor itu. Adam mengangguk.
     " Maafkan saya, encik...," dia menunggu Adam bersuara.
     " Adam," jawab Adam.
     " Oh, Adam. Maafkan saya encik Adam. Keadaan isteri encik sangat kritikal. Saya rasa eloklah encik bawak dia ke hospital pakar. Keadaan bayi pun kurang memuaskan. Sebelum ni ada tak dia dirujuk di mana-mana specialist?" soal Doktor Jamilah. Adam pantas mengangguk.
     " Ada. Hospital Putrajaya. Boleh ambulan hospital ni tolong hantarkan dia?" soal Adam.
     " Boleh, encik. Yang itu biar saya uruskan. Saya akan berikan satu surat rujukan untuk pihak sana. Mari ikut saya," kata Doktor Jamilah lalu berlalu. Adam menoleh memandang ibu dan ayahnya.
     " Abi, barang-barang May kat hotel," rayunya. Tan Sri Ghazali menepuk bahunya.
     " Dah. Pergi temankan May tu. Kereta kamu biar abi bawak balik. Umi naik dengan Razif pergi sana. Abi singgah hotel ambil barang May dulu," ayahnya memberi cadangan.
     " Jaga diri, jaga May baik-baik. Nanti umi sampai," Puan Sri Sabrina memeluk erat anaknya, sebelum Adam bersalam dengan mereka dan menuju ke bilik doktor. Tan Sri Ghazali dan Puan Sri Sabrina beredar ke parkir kereta.
************************************************************************************************************************************************
     " Doktor," panggil Adam. Doktor Jamilah mendongak. 
     " Ye, encik Adam. Sila duduk. Jururawat sedang siapkan pesakit dan sekejap lagi boleh bertolak. Ini surat rujukan. Tapi, maaf jika apa yang saya nak bagitahu ni, buat awak marah," katanya lagi. Adam membelek surat itu sambil memandang ke arah wajah doktor muda itu.
     " Apa saja doktor," katanya tak bermaya.
     " Actually, saya rasa pesakit bergelut dengan seseorang sebelum dia terjatuh. Dari ciri-ciri koyakan pada bajunya, saya pasti, dia hampir dirogol," kata Doktor Jamilah. Adam memejam matanya rapat. Tangannya menggenggam penumbuk.
     " Tapi orang tu tak sempat nak rogol Maysarah, mungkin dia panik melihat darah atau Maysarah pengsan. Dari pemerhatian saya, bayi ada sedikit komplikasi, dan saya minta pakar yang lebih arif untuk membuat keputusan," kata doktor Jamilah. Dia bangun lalu menuju ke pintu apabila seorang jururawat datang. Kemudian dia berpaling semula ke arah Adam.
     " Adam, ambulan dan bersedia untuk bertolak. Saya doakan semoga semuanya selamat," kata doktor Jamilah. Adam bangun lalu tersenyum tawar, dan mengikut jururawat tersebut. Sebaik saja masuk ke dalam ambulan, hatinya kembali sayu. Wayar botol darah dan air bersilang masuk ke dalam tubuh isterinya, begitu juga tangki oksigen. Wajah Maysarah terlalu pucat. Sambil menggenggam tangan Maysarah, Adam menangis. Dan akhirnya siren ambulan memecah keheningan dinihari menuju ke Putrajaya.
******************************************************************************************************************************************************
     Pantas Adam berdiri sebaik saja terlihat kelibat adik iparnya, Munirah datang dengan ibu dan ayah mertuanya. Uminya serta mak mertuanya berpelukan kemudian menangis terisak-isak. Umi, memang ratu air mata, bisik hatinya. Munirah menghampiri Adam.
     " Doktor cakap apa, abang?" soalnya.
     " Doktor belum keluar lagi. Tapi kat PD tadi doktor sana cakap baby ada komplikasi," terang Adam dengan suara yang serak. Dia melihat abi dengan abah duduk di hujung penjuru dan berbual sesama mereka. Munirah merenung abang iparnya dari atas hingga ke bawah.
     " Kenapa jadi sampai macam ni, abang?" soal Munirah perlahan. Adam terpinga lalu memandang wajah Munirah.
     " Jadi apa?" soalnya kurang jelas. Munirah menarik nafas, dan menggelengkan kepalanya. Dari jauh kelihatan doktor bertugas sudah keluar dari dewan pembedahan. Pantas mereka semua bangun menerpa ke arah Adam.
     " Encik suaminya?" soal doktor itu.
     " Ya, saya," Adam bersuara.
     " Keadaan bayi dan Puan Maysarah sangat kritikal. Akibat jatuh tadi, degupan jantung bayi tak normal. Kami akan cuba sedaya upaya untuk menyelamatkan kedua-duanya. Kami meminta agar encik Adam sekeluarga banyak-banyakkan berdoa. Kita tawakkal kepada Allah," katanya, lalu meminta izin untuk berlalu kembali ke dewan bedah. Pantas Munirah mengejar doktor itu dan kelihatan mereka berbincang sesuatu. Adam kembali duduk dengan perasaan lelah yang amat.
     " Abi nak ke PD esok. Pasal kes ni, abi dah minta polis sana siasat. InshaaAllah esok mungkin kita dapat tangkap pelakunya," kata Tan Sri Ghazali kepada Adam. Adam cuma mengangguk kemudian memejamkan matanya, penat.
     Adam kembali terjaga apabila terdengar suara beberapa orang sedang berbual tetapi keadaan seakan kecoh. Walaupun dalam hospital namun terasa bahang pergaduhan. Dia membuka mata dan terlihat Yanti disoal siasat oleh uminya. Terkebil-kebil Yanti memandangnya meminta pertolongan. Perlahan dia bangkit lalu menuju ke arah mereka. Tercengang uminya tatkala melihat anaknya menghampiri. Adam duduk sebelah Munirah.
     " Kamu tahu tak, kerana kamulah May sekarang berada di dalam dewan tu?" soal Puan Sri Sabrina. Adam mengeluh.
     "Umi, dah lah tu. Benda dah jadi," Adam mula bersuara apabila melihat Yanti cuma berdiam diri. Uminya menjegil mata kepadanya.
     " Kalau tak kerana kamu berdua buat hal, May takkan jadi macam ni," suara umi kedengaran tegas namun matanya dikerling sekilas kepada Yanti. Tertunduk Yanti, terdiam begitu saja.
     " Sabarlah, makcik. Saya yakin achik takde apa-apa. Dia kuat," Munirah bersuara. Puan Sri Sabrina mengeluh kemudian terdengar dia beristighfar perlahan. Adam meraup mukanya lalu bingkas bangun, sambil memaut lengan Yanti. Tercengang Yanti memandang suaminya.
     " Ke mana?" soal Yanti perlahan. Semua mata memandang.
     " Keluar," jawab Adam sepatah lalu menarik tangan Yanti. Yanti bangun menurut lalu mereka beredar. Ahli keluarga yang lain cuma menghantar pemergian mereka melalui ekor mata saja.
     Setibanya mereka berdua di luar, Adam mengeluh sambil memandang wajah Yanti yang sayu. Semakin cantik pulak minah ni bertudung, kata hatinya. Yanti merasa pelik lalu berdehem, dan sekaligus mematikan lamunan Adam.
     " I mintak maaf pasal umi," kata Adam ringkas. Yanti tersenyum.
     " Bukan salah umi you pun. Betul, semua salah punca dari I," jawab Yanti perlahan. Adam tersentak.
     " Sudahlah Yan. Benda dah jadi. Baik buruk you pun you dah jadi isteri I," jawab Adam. Yanti tergelak.
     " Tapi I tetap bukan menantu kesayangan umi you kan?" soal Yanti dengan selamba. Adam cuma menjeling.
     " Macam ni lah, Adam. Since this thing happen, I rasa baik kita berpisah cara baik. Sebelum papa I dapat hidu cerita sebenar," kata Yanti sambil memandang ke arah jalan raya. Adam tersentak.
     " Tak nak lah! Biar nanti I bagitau perkara sebenar. Kalau I ceraikan you nanti papa you bunuh I," kata Adam. Yanti tergelak namun tidak memandang Adam.
     " Papa I tak berani sentuh anak Tan Sri Ghazali lah, Adam. Dia nampak garang tapi hatinya baik, " jawab Yanti. Adam hanya diam sambil bersandar.
     " Betul cakap umi you, Adam. Kalau tak kerana I hadir dalam hidup you berdua, May tak kan jadi macam ni," keluh Yanti sambil bersandar. Adam menoleh.
     " Kalau you tak hadir pun, kalau Allah dah takdirkan May jadi macam ni, tetap terjadi jugak. Kun fayakun, Yan," kata Adam. Yanti menoleh memandang Adam. Adam terperanjat melihat mata Yanti berkaca.
     " Eh, kenapa you menangis, Yan?" soal Adam sedikit kalut. Yanti tergelak kemudian mengesat tubir matanya.
     " Anak tu bukan anak you," kata-kata yang terkeluar dari bibir Yanti membuatkant Adam terus menoleh menghadap Yanti.
     " I know. But why me?" soal Adam. Yanti menggelengkan kepalanya. Baginya biarlah hanya dia yang tahu kenapa dia berbuat begitu. Adam mengeluh kasar. Jawapan masih belum jelas. Masing-masing mendiamkan diri, yang kedengaran cumalah helaan nafas masing-masing. Baru saja Adam ingin melelapkan mata, telefonnya berdering. Kelam kabut dia menjawab.
     " Hello, waalaikumsalam. Ye, umi. Apa?! Okey, Adam naik sekarang," jawabnya lalu tergesa-gesa dia bangun. Yanti bingkas berdiri.
     " Kenapa, Adam?" soal Yanti.
     " Doktor cari I," kata Adam.
     " Boleh I ikut?" soal Yanti. Adam tersenyum lalu mengangguk. Lalu mereka berdua berlari-lari anak menuju ke arah lif.
     Sebaik saja mereka tiba di hadapan bilik perbedahan, hati Adam berdebar-debar. Panik seketika dia melihat semua menangis terutamanya umi dan mak. May! Pantas dia menghampiri Munirah.
     " Kenapa, Mun?" soalnya. Munirah mengesat air mata.
     " Achik....," kata-katanya terhenti. Kemudian dia berpaling ke arah lain dan terisak-isak. Adam berdebar-debar. Pantas dia mencari doktor yang bertugas. Terperanjat Doktor Arifah ketika diserbu oleh Adam.
     " Doktor, macam mana dengan isteri saya? Anak saya?" soal Adam bertalu-talu. Doktor Arifah yang pelik memandang ke arah ahli keluarga Adam sekilas. Semuanya mengunci mulut. Doktor Arifah menepuk bahu Adam lalu mengajak Adam ke biliknya. Yanti mengikut langkah Adam.
     " Duduk dulu, encik Adam, cik Yanti," pelawa Doktor Arifah lalu dia mengambil tempat duduknya. Dia memandang ke arah dua orang insan di hadapannya.
     " Macam mana kondisi pesakit, doktor?" soal Yanti.
     " Keadaan bayi-bayi amat lemah sewaktu puan Maysarah sedar. Dia berusaha untuk melahirkan secara normal walaupun dia tahu risikonya. Kami terpaksa vakum babies kerana masuk kali ketiga push, puan Maysarah lemah terus tak sedarkan diri. Dia kehilangan banyak darah," tutur Doktor Arifah perlahan-lahan. Adam tersandar lalu menekup mukanya. Babies? Hati Yanti berdebar.
     " Ya Allah, sayang," sayu kedengaran suara Adam terisak-isak. Yanti mengesat air matanya.
     " Anak dia macam mana?" soal Yanti. Adam memandang wajah doktor Arifah. Mukanya merah padam. Doktor Arifah tersenyum.
     " Anak-anak dia kuat, macam ibunya. Tahniah, encik Adam. Awak dapat sepasang anak, lelaki dan perempuan," kata doktor Arifah.
     " Syukur Ya Allah, syukur! May macam mana pulak? Dia selamat ke doktor?" soal Adam selepas menjerit kegembiraan. Doktor Arifah kembali terdiam.
     " Dia kehilangan banyak darah dan, keadaan diatidak begitu baik. Dia menunggu awak di bilik pembedahan," kata doktor. Pantas Adam bangun dan menuju ke arah bilik pembedahan. Yanti membiarkan Adam melihat Maysarah sementara dia berbincang sesuatu dengan doktor.
***********************************************************************************************************************************************


Korang enjoy tak baca post ni? Kalo korang suka boleh LIKE ye.. Terima kasih... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum...
Kalau cerita best komen laa sikit yer..

p/s : komen yang berunsur negatif tidak digalakkan.

Copyright @ Segala Yang Tercatat di atas Adalah Hak Milik : Miss Yatt Hashim